XX. Körös-Völgyi Sokadalom

20. alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat.

A fesztivál a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban. A néptáncelőadások során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy gazdag folklórkincsünket megismertessék. Emellett a népi kismesterségek képviselői is jelen vannak a háromnapos forgatag alatt, részben mesterség bemutatókkal, részben pedig árusítással. A kézműves termékek vásárában olyan értékes és időtálló, egyedi termékek is beszerezhetők, mint pl. a míves kerámiák, a jó minőségű kések, a kézzel hímzett lakástextíliák. A családokat bábelőadások, gólyalábasok, kézműves játszóházak és régimódi játszótér várja.

Mit is nyújt Önöknek a kézművesek, néptáncosok, népzenészek nagy találkozója?

Visszaadja a régi vásárok hangulatát, ahol a népművészetet szeretők és alkotók találkozhattak. Itt kipróbálhatja bárki a kézügyességét, bepillanthat a kulisszatitkokba, hogy hogyan készülnek pl. a fazekas edények, a kötélből font eszközök, hogyan hímeznek az asszonyok, és mivel dolgoznak a fafaragók, a kovácsok. De akár táncra is perdülhet a néptáncosokkal!

A gyermekek időutazáson vehetnek részt, amely során a dédszüleik gyermekkorának meséit, játékait ismerhetik meg. A néprajzi könyvek tárgyai megelevenednek a szemük előtt. Megtapasztalhatják, hogy a természet adta kincseket hogyan lehet felhasználni, s hogy akár játékot is lehet belőlük készíteni.

A rendezvény egyszerre nyújt ismeretet, élményt és szórakozást a család valamennyi tagjának.

Az idelátogatók megismerhetik a térség népművészetének jellegzetességeit, hírét vihetik hazánk más tájaira, vagy éppen határainkon túlra.

A festői környezetben

Európa egyetlen épen maradt gótikus téglavárának tövében megrendezett sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglal magába. A Körös-völgyi Sokadalom és kísérőrendezvényei – Határ Menti Összművészeti Fesztivál, Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, Békés Megyei Néptáncosok Találkozója, Békés Megyei Néptáncgála, Körös-völgyi főző- és a pogácsasütő verseny, Dél-alföldi fafaragó-, fazekas- és mézeskalács díszítő verseny – az értékek ápolása mellett a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban.

A sokadalom a gyerekek számára is tartalmas szórakozást nyújt

Gólyalábasok, vásári komédia, bábelőadás várja a legkisebbeket. A népi kézműves játszóházakban játékos formában próbálhatják ki a népi kézműves hagyomány egyszerű elemeit. A népi kreatív játszótéren, kézzel hajtott hinta, „csoszogi”, gólyaláb, kötélhúzás, kreatív és ügyességi játékok állnak a látogatók rendelkezésére.

Különböző régiókból érkezett népi kézművesek

Népi iparművészek ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival, ahol önmaguk is belekóstolhatnak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak.

 

 

 

Közeleg az év legizgalmasabb éjszakája

Úton térben időben – szól a Múzeumok éjszakája idei gyulai programjainak jelmondata. Felejthetetlen utazáson vehetnek részt azok, akik Gyulán töltik június 22. éjszakáját. A varázslatos események több helyszínen, az Almásy-kastélyban, a várban, az Erkel emlékházban, a Ladics-házban, a Kohán Képtárban és ezen intézmények közvetlen környezetében zajlanak majd. Bővebben…

Gyulán mutatkoznak be a Békés megyében megtalálható múzeumok

A Múzeumok Juniálisa elnevezésű eseménysornak ezúttal az Erkel Ferenc Emlékház ad otthont. A helyszín kiemelt fontossággal bír, hiszen június derekán lesz éppen 175 éve, hogy a Himnusz-bizottság elbírálta a beadott pályaműveket. A június 13-án tartandó eseménysor 10 órakor startol és a helyszín mellett több olyan elemet tartalmaz, ami az évfordulónak tisztelegve állít emléket. Bővebben…

Történeti kertek és kastélyparkok hétvégéje Gyulán

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont idén is csatlakozik a Történeti kertek, kastélyparkok napjához. Három alkalommal, június 7-én, 8-án és 9-én 16 órai kezdettel Szilágyi Sándor történész, sztárlatvezető mesél a korabeli kastélyparkról, találkozó a pénztárnál. A nem szokványos élményeket kínáló esemény kastélybelépővel látogatható. Jó idő esetén a fák hűsítő árnyékában meghúzódva bővíthetjük a korabeli parkra és annak élővilágára vonatkozó ismereteinket, rossz idő esetén pedig a téli kert nyújt védelmet. Bővebben…

Változások a kombinált kiállítóhelyi belépőkben a LEGO miatt

Ahogyan arról a helyi médiumok beszámoltak már, LEGO kiállítás érkezik Gyulára. A művelődési központban felállításra kerülő néhány installáció mellett a Kohán Képtár lesz a fő helyszíne a május 1-26. között DÍJTALANUL megtekinthető kiállításnak – a tárlat a galéria kínálata mellett a kiállítóhelyek megtekintését lehetővé tevő jegycsomagok esetében is változást hoz. Bővebben…