Tiszteletadás a gyulai várvédő hősöknek

1566. július 2-án egy közel 30 ezer fős török-oszmán sereg kezdte meg a Gyulai Vár ostromát. Ez volt az az esztendő, amikor a II. Szulejmán szultán vezette fősereg Szigetvár ellen vonult. A védők, Kerecsényi László várkapitány vezetésével, derekasan helyt álltak, az ostromsorozat a 15-szörös túlerő ellenére rekordideig, összesen 63 napig tartott (csaknem kétszer tovább Eger 1552-es ostrománál). A történelmi Magyarország területén csupán Nándorfehérvár, vagyis a legerősebb magyar erődítmény tudott hasonló teljesítményt felmutatni.

Az erődítmény legújabb kori történetében immár hagyomány, hogy az ostromsorozat kezdetének évfordulóján lövésekkel emlékezünk a várvédők hősies küzdelmére, vitézségére. Szabó Árpád hagyományőrnek köszönhetően 10 órakor dördül el az első lövés, amit aztán minden órában újabb dörrenések követnek azért, hogy mindenki tudtára adjuk: a gyulai erődítmény védői mindenkinek példát adtak bátorságukkal, életüket sem kímélve küzdöttek.

A 2018. július 2-án (hétfőn) 10 órakor kezdődő eseményen jelen lesz Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, aki egyéni interjú esetén a korabeli történéseket eleveníti fel, míg Szabó Árpád hagyományőrző az emlékező lövésekhez használt korabeli fegyverekről tud nyilatkozni.

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.