A tradíció kötelez Kastély Zenei Napok a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában

A gyulai Almásy-kastély mindig is kultúra központjaként működött – ez az épület adott otthont az első magyarországi, kastélyban megtartott színházi előadásnak, rendszeresen megfordultak és muzsikáltak is falai között az Erkel család tagjai, de itt kezdte ismerkedését a festészettel Munkácsy Mihály is.

– Ezeket a hagyományokat szeretnénk tovább vinni a kastélyban megvalósuló, magas művészeti értéket képviselő, a környezethez illő programokkal – indokolja a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója, mi hívta életre a Kastély Zenei Napokat. Dombi Ildikó szerint Erkel Ferenc szülővárosában természetes, hogy a minőségi zenének kiemelt szerepet kell kapnia.

Hosszú még az út, amíg a fürdőváros kastélyának klasszikus zenei két napja országosan is jegyzett fesztivállá növi ki magát. A kiállítóhelyeket vezető szakember mégis úgy látja: az unikális környezet (vagyis az Almásy-kastély parkja), a város és az egykori főúri épület szellemi öröksége, majd pedig a kastély oldalszárnyában várhatóan két év múlva már esőhelyszínként használható rendezvényterem biztos alapot teremthet ahhoz, hogy akár vendégéjszakákban is megmutatkozzon: érdemes volt 2016-ban egy szabadtéri koncerttel elindítani a sorozatot.

Két éve a Kodály Filharmonikusok Debrecen adott nagy sikerű hangversenyt az egyedülálló környezetben. Tavaly az Oscar-díjat nyert Mindenki című kisfilmben is szerepelt Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola gyermekkórusa, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, a Gyulai Ifjúsági Fúvószenekar, valamint Rálik Szilvia, Berkes János és a Váci Szimfonikus Zenekar szórakoztatta a közönséget.

Az elmúlt évi sikernek köszönhetően idén vannak visszatérő fellépők, s ismét hallhatnak nemzetközileg is jegyzett előadókat az érdeklődők. A koncertek – akár egy magukkal hozott plédre telepedve – díjtalanul is élvezhetők. Mégis érdemes ülőhelyet vásárolni: az előző alkalmakhoz hasonlóan ugyanis a szervezők az augusztus 24-25-i esti (fél kilenckor kezdődő) hangversenyekre jeggyel és bérlettel rendelkezők számára most is készülnek meglepetéssel.

Forrás: gyulakult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.