Kulturális Örökség Napjai Gyulán

A szeptember 15-16-án tartandó esemény magva az épített és régészeti örökség ingyenes, élményszerű bemutatása

Gyula városában a Kulturális Örökség Napjaihoz kötődően az Almásy-kastély időszaki tárlatát, azaz a 150 éves Erkel Ferenc Múzeumot bemutató kiállítást, a kastély Török tornyát, az Erkel Ferenc Emlékház tantermét, a Szent Miklós parkban található egykori alispáni lakot, a Béke sugárúti evangélikus templomot és a Petőfi utcai református templomot nyitják meg a látogatók előtt. Az érdeklődők természetesen egyáltalán nem lesznek magukra hagyva, a betérő vendégek az eddig nem vagy csupán kevéssé ismert különlegességekkel ismerkedhetnek meg, méghozzá élményszerűen.

A kiállítóhelyek, intézmények munkatársai kiemelt figyelmet szentelnek az épített és a régészeti örökség bemutatására, s teszik mindezt a lehető legmagasabb színvonalon, érdekesen, élményszerűen, akár művészi szinten.

Az Almásy-kastély időszaki tárlata: A gyulai székhelyű Erkel Ferenc Területi Múzeum az ország vidéki múzeumai közül harmadikként jött létre 1868. szeptember 8-án. A kastély időszaki tárlata tehát ennek a másfél évszázadnak állít méltó emléket. A Néprajzi gyűjtemény jelenleg több mint 10.000 tárgyat számlál, köszönhetően a múzeum mindenkori lelkes munkatársainak, és a város, a megye magyar, román és német nemzetiségi örökségének. A régészeti szakág leleteinek száma pedig megközelítőleg 30.000 darabra tehető, s kiemelt fontossággal bír az Erkel Ferenc gyűjtemény, a zeneszerzőhöz kapcsolódó történeti dokumentációkkal és történeti anyagokkal.

Az időszaki kiállítás célja, hogy a gyűjtemény régészeti, néprajzi, történeti és iparművészeti szakágainak értékes darabjain keresztül ragadja meg az intézmény fennállásának 150 éves történetét, s így fogódzót adjon térségünk történetének megismeréséhez, a lokális identitás erősítéséhez.

A tárlat nyitvatartási időben, mindkét napon 10-18 óra között lesz térítésmentesen látogatható.

Forrás: http://gyulakult.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.