Gyulán mutatkoznak be a Békés megyében megtalálható múzeumok

A Múzeumok Juniálisa elnevezésű eseménysornak ezúttal az Erkel Ferenc Emlékház ad otthont. A helyszín kiemelt fontossággal bír, hiszen június derekán lesz éppen 175 éve, hogy a Himnusz-bizottság elbírálta a beadott pályaműveket. A június 13-án tartandó eseménysor 10 órakor startol és a helyszín mellett több olyan elemet tartalmaz, ami az évfordulónak tisztelegve állít emléket.

A rendezvényen Békés megyei múzeumok, közgyűjtemények mutatják be foglalkozásaik legjavát. A szervezők egyik kiemelt célja, hogy az intézmények a megyében megtalálható, kulturális kikapcsolódási lehetőségekre hívják fel az iskolai közösségek figyelmét. Az előzményekről tudható, hogy Gyula városa legutóbb 2016-ban volt az eseménysor házigazdája, akkor a vár udvarán összesen tíz kiállítóhely, intézmény mutatkozott be. Az eseményt úgy kell elképzelni, mint egy kulturális kirakodóvásárt: minden múzeum közszemlére teszi azokat az érdekességeit, amivel vonzani kívánja a közönséget.

A Múzeumok Juniálisa elsődlegesen a város iskoláinak diákjait, pedagógusait célozza meg, számukra a programokon való részvétel díjtalan.

Részletes program

10:00 – 10:10 Vendégek köszöntése, a program ismertetése (Cseresznyés János, múzeumi koordinátor)

10:10 – 14:30 Megyei múzeumok múzeumpedagógiai kínálatainak bemutatása (Erkel Ferenc Emlékház udvarán, folyamatosan)

10:00 – 11:00 Kiss Rózsa tanárnő és társainak élőszereplős előadása Erkel és a nemzeti opera címmel (Erkel Ferenc Emlékház, udvar)

11:00 – 12:00 Czápos Péter és Sztán Péter tanár-sakkozók sakkbemutatója (Erkel Ferenc Emlékház, udvar)

12:00 – 13:00 Tárlatvezetés az Erkel Emlékházban (Szappanos Gábor, történész)

13:00 – 14:00 Szilágyi Sándor történész helytörténeti előadása Az 1801-es nagy gyulai tűzvész címmel (Erkel Ferenc Emlékház, tanterem)

14:00 – 14:30 Kukár István művésztanár: A 19. századi történelmi festészet című előadása (Erkel Ferenc Emlékház, tanterem)

Forrás: www.gyulakult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.