Közeleg az év legizgalmasabb éjszakája

Úton térben időben – szól a Múzeumok éjszakája idei gyulai programjainak jelmondata. Felejthetetlen utazáson vehetnek részt azok, akik Gyulán töltik június 22. éjszakáját. A varázslatos események több helyszínen, az Almásy-kastélyban, a várban, az Erkel emlékházban, a Ladics-házban, a Kohán Képtárban és ezen intézmények közvetlen környezetében zajlanak majd.

Magyarországon idén 17. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, az esztendő legrövidebb éjszakájához, Szent Iván-éjhez kapcsolódó programsort. A kezdeményezéshez – aminek ez évi fő gondolata a digitalizáció és az utazás – természetesen a gyulai kiállítóhelyek idén is csatlakoznak. A fürdőváros múzeumai az Úton térben időben mottóval kínálnak izgalmas, látványos és mindenképp emlékezetes élményeket június 22-én.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában 19 óra 30 perctől és 22 óra 30 perctől Szilágyi Sándor tart érdekfeszítő előadást Utazás földön, vízen, levegőben címmel. Mint a történész-tárlatvezető – megcsillantva az egyik történelmi érdekességet – fogalmazott, kevesen tudják, de a Wenckheimek bizony magán-repülőgéppel is rendelkeztek, amit a kor egyik legjobb pilótája, a gyulai Dobos István aviatikus vezetett.

Az Almásy-kastély eseményeinél még egy pillanatot elidőzve elmondható, hogy 20 óra 30 perctől Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus Az illatok bűvöletében címmel illatbemutatóval egybekötött előadásra vár mindenkit a múzeumpedagógiai teremben. A több évezredes parfümtörténet mérföldkövei ismerhetők meg, szó esik a parfümgyártásban kedvelt, a világ távoli pontjairól származó illatanyagokról, híres parfümökről, és a megjelentek mesés illatokkal kényeztethetik a lelküket. Az esemény regisztrációhoz kötött, jelentkezni mailben a kastely@gyulakult.hu címen és a 66/650-218 telefonszámon lehet.

Kézzel fogható történelem: a gyulai vár nem látható, ám a föld alatt ma is meglévő erődítési rendszerét ismerhetik meg az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján. A palánkerődítések régészeti feltárásának legizgalmasabb részleteit és az előkerült leleteket, az 1566. évi ostrom kézzel fogható emlékeit mutatja be az ásatást vezető régész az Eltemetett vár című kiállításban 20 órakor kezdődő szakmai tárlatvezetésen. Természetesen a várban is futószalagon jönnek a jobbnál jobb események, hiszen 20 óra 30 perctől kortárs népzene, Szokolay „Dongó” Balázs és Geröly Tamás Sándor koncertje következik.

Az Erkel emlékházban 19 óra 30 perces, 21 órai, valamint 22 órai kezdettel Szappanos Gábor számít az érdeklődők figyelmére. A kiállítóhely történész-tárlatvezető munkatársa megemlítette, hogy az egyik legenda szerint egy alkalommal a kondorosi csárdánál betyárok tartóztatták fel Erkel Ferenc szekerét, s arra kérték játsszon nekik a zongoráján. A haramiáknak annyira tetszett a muzsika, hogy a zeneszerzőt csak hajnalban engedték útjára, ráadásul jól felpakolták a kocsit, szalonnát, kolbászt, tepertőt és minden földi jót adtak neki. S ez csupán egy gyöngyszem az est számos érdekessége közül.

A Ladics-ház drámapedagógus-tárlatvezetője 20 órai, 21 órai és 22 órai kezdettel Irány a fürdőkúra! címmel utazási életképeket villant fel a Ladics család életéből, s teszi mindezt ifjú színjátszók segítségével, valamint kordokumentumok felidézése mellett. A rendhagyó kiruccanások úti céljai a monarchia fürdőhelyei, de minden részletet azért nem árulhatunk el. Meglepetéssel is kedveskedünk a Ladics-házba ezen az éjszakán betérőknek!

A Kohán Képtár a most látható időszaki kiállítása mellé kínál többek között egy érdekes előadást a Nagybányai Művésztelepről és annak örökségéről, ami minden bizonnyal sok újdonsággal szolgál majd a közönségnek. Az előzetesben szereplő információval ellentétben Banner Zoltán művészettörténészt hallhatják majd az érdeklődők.

Jegyek elővételben keddtől (június 18-tól) 1500, illetve kedvezményesen 1000 forintos áron kaphatók a kiállítóhelyeken. A jegyár szombaton este héttől 2000 és 1400 Ft. A jegyek szombaton (június 22-én) 19-24 óra között az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyeire (vár, Almásy-kastély, Erkel emlékház, Kohán Képtár, Ladics-ház) érvényesek.

A kiállítóhelyek közötti közlekedést idén is kisvonat segíti. Kérjük az érdeklődőket, hogy a dottót ezen az estén ne városnézésre, hanem a múzeumok közötti közlekedésre használják! A kisvonat csak Múzeumok Éjszakája karszalaggal vehető igénybe.

A fenti ajánló természetesen csak töredéke a június 22-i választéknak, az est teljes, részletes programsora itt érhető el: https://gyulakult.hu/muzeumok-ejszakaja/

Forrás: gyulakult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.