Jubileumi néptáncfesztivál egzotikus fellépőkkel

Négy nap, amikor minden a néptáncról és a népzenéről szól; a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja a néptáncokat, népi énekeket mutatja be minőségi és hiteles, a hagyományokat szem előtt tartó produkciókkal, miközben arra is figyel, hogy az előadó-művészeti prezentálás mellett a népi viseletekkel, a népi játékokkal, a népi mesterségekkel is megismertessen – ebben az évben huszonötödik alkalommal.

A fesztivál szándékaiban és felépítésében is eltér más hasonló eseményektől; a szervezők nem versenyeztetik a fellépőket, céljuk, hogy a táncegyüttesek, valamint a helyiek és a városban ilyenkor nagy számban tartózkodó turisták egyszerűen jól érezzék magukat. Ebben már a fellépések formái is segítenek, hiszen az együttesek a máshol tapasztalhatónál gyakrabban jelennek meg a város mindennapi életében. Az esti, színpadi produkciók mellett a sétálóutcán, a fürdőben, a piacon, a templomban, szóval a város mindennapi életében is felbukkannak.

Az idei, jubileumi fesztiválon 7 ország 16 néptáncegyüttese mutatkozik be, a magyarországiak mellett érkeznek fellépők Szerbiából, Romániából, Törökországból, Görögországból, de – a számunkra egzotikusnak számító – Kolumbiából és Hong Kongból is. Utóbbiak magyar néptáncokat tanulnak, s mutatnak be Gyulán is. (A romániai és az egyik szerbiai csoport magyar nemzetiségű.)

A fesztivál három estéjén (pénteken, szombaton és vasárnap) 20 órai kezdettel nagyszínpadi koreográfiájukat mutatják be az együttesek. Ezeket olyan különleges események vezetik fel, mint pénteken a résztvevő 16 tánccsoport zenés, táncos felvonulása, szombaton egy Rendhagyó Prímástalálkozó, amin a magyar zenei élet különböző zenei műfajokat képviselő, kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, vasárnap pedig Herczku Ági és zenésztársai koncertje.

A huszonötödik Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválján sem marad el a tisztelgés dr. Halmos Béla népzenekutató előtt, gyulai házánál és a Minden Magyarok Borai elnevezésű borest, aminek két vendég borásza a felvidéki Garam Mentéről érkezik.

A fesztivál központi helyszíne ebben az évben is a gyulai Várkert, de a fellépők napközben több alkalommal, a város több helyszínén is adnak műsorokat. Az esti színpadi produkciókat pénteken és szombaton táncházak követik majd.

A részletes program megtalálható a szervező Erkel Ferenc Művelődési Központ honlapján: https://gyulakult.hu/minden-magyarok-xxv-nemzetkozi-neptancfesztivalja/ és a szórólapokon.

Forrás: gyulakult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.