Karácsonyfadíszítés régen

A századforduló vidéki polgári karácsonyaiba enged bepillantást a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. A közelgő ünnepek előtt az üzemeltetésükben lévő Ladics-ház gyűjteményében lévő karácsonyfa díszekről indítottak sorozatot.

Az egykori paraszti és a főúri életet oly sok épület eleveníti fel, a vidéki polgárságról azonban nagyon kevés emlékünk maradt. Ettől izgalmas az a gyulai, a 19. század elején, barokk stílusban, jegyzői lakásként épült földszintes polgárház, amit a Ladics család öt generáción át felgyűlt személyes használati és berendezési tárgyai töltenek meg élettel. Különlegességét adja az is, hogy nem gyűjteményt, összeszedett darabokat, hanem a Ladicsok generációkon át megmaradt örökségét rejti az épület. Ma hat szoba berendezései, bútorai, családi portrék mutatják be a 19-20. századi polgári család életmódját, világát.

A megmaradt díszeknek – s persze a naplóknak – köszönhetően az egykori karácsonyokról, a karácsonyfa díszítéséről is sok mindent megtudhatunk.

Nagy Adrienn, az Erkel Ferenc Múzeum néprajzos-muzeológus munkatársa segítségével fedezhetjük fel a karácsonyfán – a mai napig – megjelenő szimbólumokat, az egykori díszeket és a szaloncukor 19. század végi receptjét is.

A Ladics-ház karácsonyfa díszeiről szóló sorozatot a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook és Instagram oldalain teszik közzé az ünnepekig. Az első két poszt már fent van a kastély közösségi média felületén, de elérhető ide kattintva is: https://www.facebook.com/GyulaiAlmasykastely/posts/3616602868434098, https://www.facebook.com/GyulaiAlmasykastely/posts/3619299471497771.

Forrás: gyulakult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.