Újabb gyulai attrakció készül, átalakítják a régi alispáni lakot

Újabb helyi attrakcióként­ gyermek szabadidős élményközpontot alakít ki az egykori alispáni lakban a gyulai önkormányzat. Legutóbbi ülésén a képviselő-testület arról döntött, hogy az elnyert pályázati forrás mellett saját erőt is biztosít a fejlesztéshez.

Fotó: Bencsik Ádám

A Szent Miklós parkban található épület tulajdonjogát hosszas folyamat eredményeként sikerült visszaszerezni az államtól – fogalmazott a testületi ülésen dr. Görgényi Ernő polgármester. A Szent Miklós park sarkán álló ingatlan az 1801-es nagy tűzvész után, id. Cziegler Antal uradalmi építész tervei alapján, copf stílusban épült.

Leghíresebb lakója Szombathelyi Antal alispán (1802–1862) volt, aki ezer szállal kötődött Gyula és egész Békés megye történetéhez. 

Ő volt, aki 1849. április 29-én a Függetlenségi Nyilatkozatot kihirdette Gyulán. Mint a visitgyula.blog.hu oldalon olvasható, Szombathelyi pont ezért ütötte meg legjobban a bokáját. A szabadságharc bukása után vagyonát zárolták, őt pedig halálra ítélték. A kivégzése nem történt meg, kegyelemben részesítették, de öt évet azért vasba verve kellett töltenie Bécsújhelyen. Az egykori alispáni lak a ’80-as évekig városi tulajdonban volt, akkor viszont átadták az államnak egy szerződéssel, majd a közelmúltban sikerült visszaszereznie a városnak.

A műemléki jelentőségű épületnek funkciót kell adni, hogy a fenntarthatósága biztosított legyen – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. Éppen ezért döntöttek arról, hogy az egykori alispáni lakban gyermek szabadidős élményközpontot alakítanak ki, ahol számos korosztály számára biztosítanának kellemes időtöltést. A megújult létesítmény a helyieket és a városba érkező turistákat egyaránt szolgálná. Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, egyebek mellett nyári kerti színpadot létesítenének, míg a gyermekek számára korosztályonként alakítanának ki különböző tereket.

Tavasztól kora őszig a telken belül az udvaron is lehetőség nyílna játszani, illetve a burkolt felületen csoportos foglalkozásokat és színházi előadásokat tartanak majd, amelyek mellett sportolási lehetőséget is biztosítanak a gyerekeknek. 

Mindez tovább bővíti majd az elérhető szolgáltatások körét a városban, illetve a fejlesztés hozzájárul Gyula vonzerejének növeléséhez, a szezonalitás további csökkentéséhez.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, Turisztikai attrakció kialakítása Gyulán elnevezésű pályázatukkal, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, 299 millió 916 ezer forintot nyertek el a célra. A projekt tartalmazza az épület és az udvar felújítását, valamint interaktív eszközök és egységek beszerzését. A pályázatban építésre 162 millió 736 ezer forint áll rendelkezésre. A beruházás megvalósításához szükséges engedélyezési tervdokumentáció tavaly novemberben készült el, a beruházás örökségvédelmi engedélye pedig december 17-én vált véglegessé.

Biztosítják a saját forrást

A kiviteli tervek alapján a fejlesztés építési része mintegy 224 millió forintba kerülne, így az említett 162 millió 736 ezer forintos összeghez több mint 61 millió forint pályázaton kívüli forrásra van szükség. Természetesen mindez a feltételesen indított nyílt közbeszerzés során még változhat. A 61 millió forintos forrást a képviselő-testület a költségvetési rendelet tartalék sora terhére biztosítja azzal, hogy a többletforrás finanszírozására ráemelési kérelmet nyújt be.

Forrás: beol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.