Kabalafigurát kap hatodik születésnapjára az Almásy-kastély

Új kabalafiguráját mutatja be megnyitásának hatodik évfordulóján a Gyulai Almásy-kastély
Látogatóközpont. A Dönci névre hallgató tacskó a gyermekek látogatását segíti, s hamarosan múzeumpedagógiai feladatokat is „ellát”.

– Március 18-án lesz hat éve, hogy megnyílt az Európai Uniós és hazai támogatásokból felújított
Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély. Bár a Covid-járvány megtörte a látogatószám dinamikus
emelkedését, lassan a félmilliomodik vendégét köszöntheti a látogatóközpont, amely tavaly október óta már nem csak egy állandó-, egy időszaki kiállítótér, egy kávézó és egy ajándékbolt; a Stefánia- szárnyban bálterem, csemegetár és történelmi látványkonyha révén nyújt új szolgáltatásokat – idézte fel az elmúlt időszakot a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Fekete-Dombi Ildikó emlékeztetett: az egykori főúri épület a hajdanvolt Szigeterőd Huszárvárnak nevezett területén, Gyula legikonikusabb jelképétől, a gótikus téglavártól mindössze 320 lépésnyire található. A barokk stílusú épületegyüttes az átfogó régészeti- és rekonstrukciós munkálatokat követően a 18-19. századi nemesség és cselédség mindennapjait és ünnepeit – interaktív módon – bemutató kiállítótérként született újjá. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a megnyitás, azaz 2016 márciusa óta immár megközelítőleg 500 ezer érdeklődőt fogadott.
A ma már látogatóközpontként működő épület vezetői az átadás évfordulójára időzítik a
gyermekeknek készített tárlatvezető kiadvány, illetve annak főszereplője bemutatását. A Gróf Tacskó Dénes névre hallgató figura a kastély egykori uráról kapta a nevét. A figura kiválasztásában szerepet játszott, hogy az Schell Antónia, Almásy Dénes gróf egyenesági leszármazottja visszaemlékezései szerint több tacskója is volt a családnak.

Gróf Tacskó Dénes

(Schell Antónia anyai nagyanyja Almásy Gabriella, dédnagyapja gróf Almásy Dénes, dédnagyanyja
Károlyi Gabriella volt. Édeasanyja, Woracziczky Johanna kimondottan kötődött leánykori otthonához, a kis Antóniának is a gyulai kastélyban adott életet.)
A gyermekeknek készült kiadványt a látogatóközpont két tárlatvezetője, Szák Orsolya és Szilágyi
Sándor írta, az illusztrációkat a szintén gyulai Opra Tamás készítette.
– Tacskó Dönci szinte végtelen számú lehetőséget jelent a számunkra – mondta Fekete-Dombi Ildikó. Hozzátette: a tárlatvezető füzet az első eleme annak az építkezésnek, amellyel a kastély
múzeumpedagógiai kínálatát szeretnék újra gondolni. A látogatóközpont szakemberei foglalkoztató kiadványok készítésével és új foglalkozások kialakításával tervezik kiegészíteni a szombaton bemutatásra kerülő kiadványt. – A barátságos figura jó szolgálatot tehet abban is, hogy könnyebben megszólíthassuk a gyermekeket, s rajta keresztül egyfajta személyes kötődést alakíthassunk ki feléjük – bizonyítva, hogy a kiállítóhelyek látogatása nem feltétlenül jelent unalmas és könnyen feledhető órákat – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

A március 19-én, 11 órakor az Almásy-kastély kápolnájában kezdődő könyvbemutatót 10 órától egy
tacskó találkozó előzi meg.
– A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub vállalta, hogy a segítségünkre lesz a tacskó találkozó
megszervezésében és lebonyolításában. Fontos ez egyrészt a szakértelmük miatt, másrészt azonban azért is, mert jól példázza, hogy sikeres volt a kastély beágyazódása a helyi társadalomba.
Rendszeresen adunk helyszínt, működünk közre civil kezdeményezések megvalósításában, s
ugyanezen szervezetek örömmel vállalnak szerepet a mi programjaink kivitelezésében – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó.

A délig tartó tacskó találkozó helyszíne a kastélypark lesz, ahol ezen a héten már fotópontok is
felállítottak. Ezeken a bemutatásra kerülő kutya is szerepel. A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport
Klub vezetője, Alt Sándor által összeállított szombat délelőtti programban megtalálni tacskó
felvonulást, ügyességi bemutatót, játékokat, a gazdik pedig abban vetélkedhetnek, melyikük tacskója a legszófogadóbb. Tacskósok és kutyátlanok pedig egyaránt hazavihetnek egy-egy lufiból készült tacskót. A program házigazdája – amelyen minden tacskó a nyakörvre tehető emlék bilétát kap – Simon Csaba látássérült ParAgilitys versenyző lesz.

– Nem hagyományos születésnapi partira készülünk, ám hiszem, hogy felszabadultan érezheti majd magát minden résztvevő és érdeklődő – függetlenül attól, hogy tacskóval, vagy a nélkül látogat el hozzánk – zárta a tájékoztatást Fekete-Dombi Ildikó.

Március 14-20. (hétfő-vasárnap)
Szelfi pont a kastélyparkban
Március 19. (szombat)
Hatéves az Almásy-kastély
10.00 Tacskó találkozó a kastélyparkban
tacskó felvonulás, ügyességi bemutatók, kutyás kvíz, behívó verseny, lufi tacskó hajtogatás
11.00 Gyere ide, Dönci!
A gyermekeknek készült kiállításvezető kiadvány és a főszereplő, Gróf Tacskó Dénes bemutatása a
szerzők közreműködésével.
A részvétel díjtalan.

 

Forrás: gyulakult.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.