Na, ki a király?

Különleges eseménnyel készül a hosszú hétvégére a Gyulai Vár: hétfőn pünkösdi királyt
választanak a történelmi épületben.

Két éve rendeztek először pünkösdikirály-választást a gyulai várban: akkor a Kerecsényi László Íjász
Egyesület tagjainak versengését Ócsai Norbert nyerte. Az esemény sikere arra ösztönözte a várat is
működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársait, hogy a hagyományőrzéssel is foglalkozó gyulai civil közösség közreműködésével ismét megtalálják a Gyulai Vár pünkösdi királyát.
A mellett, hogy a vetélkedők számára egy jó hangulatú, és a közönségnek is szórakoztató játékban
gondolkodtak a szervezők, fontosnak tartották azt is, hogy a feladatok kötődjenek a történelmi
épület hangulatához, annak múltjához. Ennek megfelelően olyan feladatokat állítottak össze,
amelyek – legalábbis eszköztárukban – köthetők a 16. századi vitézi élethez.
– Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy Kerecsényi László katonái nem versengtek ágyúgolyó tartásban, vagy puskával futásban – mondta Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója. – Ez a játék a mai látogatóknak szóló látványosság, amellyel az a célunk, hogy a résztvevők is jól érezzék magukat benne – tette hozzá.
A szakember tájékoztatása szerint a mához „puhították” azokat a tevékenységeket, amelyekkel az
1566-os várostrom hősei foglalkozhattak. Megjelenik így a pünkösdikirály-választásban a bajvívás egy elhajított koszorú szablyával történő felszúrásában, a riadójelzést követő készülés a szakállas
puskával futásban, a sérült bajtársak kimenekítése pedig az egyik hagyományőrző cipelésében és
próbaként megjelenik az íjászat is.
– Mivel a végvári vitézeket nagyivóként képzeljük el, s a pünkösdi király a nyereményét elsősorban a kocsmákban tudta kiélvezni, a versenyzőknek időre (bár elődjeik nyilván bort fogyasztottak) egy nagy kupa vizet is ki kell majd inniuk – közölte az ügyvezető.
A vetélkedés nyereménye is emlékeztet az egykori győztesekére: a legügyesebb játékos hatvan korsó sörre a vár melletti Rondella Terasz vendége lesz az idei nyáron. A gyulai vár pünkösdi királya a korona mellé egy pecsétgyűjtő füzetet is kap a szervezőktől, az ingyen rovással a nyári szezonban nyitva tartó vendéglátóhelyen addig ihatja ingyen a sört, amíg az be nem telik a söröskorsót mutató pecsétekkel.
(A régiségben a pünkösdikirály-választás nyertes legénye nemcsak koszorúból készült koronát kapott a fejére, a legtöbb helyen egy évig úgynevezett ingyen rovása volt a kocsmában, azaz a község fizetett utána.)
– Az eseményt – amelyre ebben az évben már a Kerecsényi Íjász Egyesület tagjain kívül érdeklődők is jelentkeztek – a jövőben minden esztendőben meg szeretnénk rendezni. Ám az idei pünkösdi király uralkodása is látványos marad; a Rondella felszolgálói egy kolomp megszólaltatásával fogják felhívni vendégeik figyelmét arra, ha a pünkösdi király rendel, poharuk megemelésére és kiürítésére biztatva őket – tette hozzá Fekete-Dombi Ildikó. – Reményeink szerint ez a gesztus közösséggé tudja szervezni a Rondella aktuális vendégeit, egyúttal élményt is adva nekik.
A gyulai vár pünkösdikirály-választása június 6-án (hétfőn) 11 órakor kezdődik. A szurkolók és
érdeklődők várbelépővel tekinthetik meg a látványosságot. A versenyzőknek a belépés
természetesen díjtalan.

Forrás: gyulakult.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.